Τα διατηρητέα κτίρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, λόγω της διαφορετικότητας και της παλαιότητάς τους, ενώ η αποκατάσταση και η συντήρησή τους διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων ακινήτων, διότι φέρει διάφορους περιορισμούς.
Στην Ελλάδα τα διατηρητέα υπάγονται ανάλογα με τον φορέα κήρυξης αλλά και προστασίας τους, σε δύο κατηγορίες: στα ακίνητα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε αυτά που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο ιδιοκτήτης ενός οικήματος πριν οποιαδήποτε παρέμβαση, θα πρέπει να προβεί στη διαδικασία καταχώρησής του ως διατηρητέο κτίριο ενώ η ανακήρυξή του σε αυτό, συνοδεύεται τόσο από υποχρεώσεις όσο και από δικαιώματα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο κτίριο (πχ τοποθέτηση κλιματιστικών, ηλιακών συστημάτων κ.α.) χωρίς την έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο ενώ ένας ακόμη σημαντικός περιορισμός είναι η απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας. Μάλιστα σε περίπτωση που το κτίριο υποστεί ζημιές και καταστραφεί από οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να τις αποκαταστήσει.
Η διαδικασία της αναπαλαίωσης ενός διατηρητέου κτιρίου σε γενικές γραμμές ακολουθεί τα στάδια της ανακαίνισης ενός οποιουδήποτε ακίνητου απλά διαφέρει στους ισχύοντες περιορισμούς οι οποίοι συνήθως μειώνουν τον βαθμό των επιτρεπόμενων αλλαγών και παρεμβάσεων:
Βήμα 1: Διενέργεια ενδελεχούς έλεγχου του κτιρίου από εκπρόσωπο της ανακαινίστριας εταιρείας με κεντρικό σημείο τα δομικά του χαρακτηριστικά.
Βήμα 2: Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης προκειμένου να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος επιδιόρθωσης των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στο προηγούμενο στάδιο. Η εμπεριστατωμένη μελέτη περιλαμβάνει πρόταση στατικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης ενώ θα πρέπει να εγκριθούν οι αλλαγές από την αρμόδια υπηρεσία, πριν από την έναρξη των εργασιών.
Βήμα 3: Επιδιόρθωση της τοιχοποιίας και ενίσχυση των τοιχίων. Τα διατηρητέα κτίρια κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες. οπότε μέσω της ενίσχυσης της τοιχοποιίας τους το κτίριο είναι σε θέση να αντισταθεί στη φυσική φθορά που προκαλείται από το πέρασμα του χρόνου.
Βήμα 4: Διενέργεια λοιπών επιδιορθώσεων ανάλογα με τις ανάγκες που το κάθε οίκημα εμφανίζει, όπως η συντήρηση οροφής και δαπέδου, οι τσιμεντοενέσεις, οι επιδιορθώσεις ξύλινων κατασκευών κ.α. εργασίες που πρέπει να έχουν εγκριθεί πρωτίστως από τον αρμόδιο φορέα.
Η ανακαίνιση διατηρητέου αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία και παράλληλα μια πρόκληση, λόγω των επιπλοκών που εμφανίζονται από τους εκάστοτε περιορισμούς. Η ANAKAINISI MASTER διαθέτει εμπειρία στην αναπαλαίωση και ανακατασκευή διατηρητέων οικημάτων στη Θεσσαλονίκη ενώ τα στελέχη της διακρίνονται για την υψηλή τους τεχνογνωσία και για τον άκρατο επαγγελματισμό. Έτσι η εταιρεία βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να μπορεί παρέχει ιδανικές λύσεις για κάθε είδους ανακαίνιση. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ευχαριστημένων πελατών της ANAKAINISI MASTER, που αποτελεί τη «χρυσή εγγύηση» της επιτυχίας της στο χώρο της ανακαίνισης!