Ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί συχνά τα νοικοκυριά, είναι η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και εσωτερικές φθορές στο σπίτι. Το σύνηθες αυτό φαινόμενο «ευδοκιμεί» λόγω κάποιων συνθηκών, ευτυχώς όμως υπάρχουν και τα ανάλογα… «αντίδοτα» αντιμετώπισής του!

Καταρχήν, η υγρασία αφορά στην παρουσία νερού υπό μορφή υδρατμών στον αέρα του περιβάλλοντος ενώ τα κατάλληλα επίπεδα για τη σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος κυμαίνονται από 40% έως 50%. Αν τα ποσοστά αυτά είναι διαφορετικά, η υγρασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα, αν είναι πάνω από 60% ευνοεί τη δημιουργία μυκήτων που προκαλούν αλλεργίες και επηρεάζει τα άτομα με αρθριτικά και ρευματισμούς ενώ αν είναι πάνω από 70% μπορεί να προκαλέσει σημάδια μούχλας, να ξεφλουδίσει ή να φουσκώσει τις μπογιές στους τοίχους, να καταστρέψει ξύλινα πατώματα, υφάσματα, έπιπλα, βιβλία κλπ.

Το υγρό κλίμα μιας περιοχής, οι διαρροές, οι ατέλειες στους τοίχους, οι μικροδιαρροές των υδραυλικών, οι υδρατμοί από το μαγείρεμα ή στο μπάνιο, το σφουγγάρισμα, τυχόν πλημμύρες  κ.α. είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν ή υποβοηθούν την ανάπτυξη υγρασίας και μούχλας.

Μάλιστα, σε ακραίες καταστάσεις η υγρασία μπορεί να διαπεράσει τους σοβάδες προκαλώντας σοβαρές ζημιές στους τοίχους ή στα ταβάνια με αποτέλεσμα να στάζουν, προκαλώντας έτσι περισσότερα προβλήματα.

Το πρώτο βήμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναγνωρίσουμε τις βασικές ενδείξεις και το δεύτερο να προβούμε στις ανάλογες  «κινήσεις-ματ» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την υγρασία και τη μούχλα στο σπίτι μας. Ιδού λοιπόν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την επιτυχή αντιμετώπισή τους:

Έλεγχος και επισκευή  υδραυλικών: σημάδια υγρασίας που χρήζουν άμεσης επισκευής σε σημεία του τοίχου μπορεί κάλλιστα να έχουν προκληθεί από διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις από τις οποίες περνούν σωληνώσεις. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, καλώντας υδραυλικό για να διαγνώσει και να διορθώσει τις φθορές αυτού του είδους.

Αναβάθμιση της υγρομόνωσης: προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στην οικία μας, η εφαρμογή προϊόντων για υγρομόνωση είναι απαραίτητη. Σημάδια από υγρασία στο ταβάνι αποτελούν ένδειξη πως η ταράτσα ή/και οι τοίχοι των δωματίων θα πρέπει να μονωθούν με ειδικά σκευάσματα, όσο πιο άμεσα γίνεται για να σταματήσουν οι περεταίρω καταστροφές.

Συχνός εξαερισμός: αερίζοντας όλο το σπίτι ή τους επιμέρους χώρους του (ιδιαίτερα την κουζίνα και το μπάνιο όπου δημιουργείται μεγάλος όγκος υδρατμών) ανανεώνουμε τον αέρα προστατεύοντας έτσι την υγεία μας από παθήσεις και το σπίτι μας από φθορές.

Χρήση αφυγραντήρα: ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος μείωσης των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι, αποτελεί η χρήση αφυγραντήρων τους οποίους μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά. εξασφαλίζοντας έτσι υγιεινή ατμόσφαιρα και ι δανικά επίπεδα υγρασίας στους χώρους μας.

Σωστή χρήση κλιματιστικού: γυρίζοντας τις ρυθμίσεις στην ένδειξη DRY του κλιματιστικού μας ενεργοποιούμε τη λειτουργία αφύγρανσης λύνοντας έτσι σημαντικό μέρος του προβλήματος. Στη μείωση της υγρασίας, μάλιστα βοηθά πολύ και η ρύθμιση στον θερμό αέρα διότι τον αποξηραίνει δραστικά. 

Επιλογή των κατάλληλων φυτών εσωτερικού χώρου: τα φυτά εσωτερικών χώρων σίγουρα ομορφαίνουν το σπίτι μας, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε κατά την επιλογή τους ποια από αυτά απορροφούν μέρος της υγρασίας (πχ δάφνη, σπαθίφυλλο  μυρτιά κ.α.) καθώς και αυτά που τα αυξάνουν, όπως ο κισσός.

Σε περίπτωση που λόγω παρατεταμένης υγρασίας και μούχλας, έχουν προκληθεί αρκετές φθορές στους εσωτερικούς χώρους της οικίας μας, μόνη λύση αποτελεί η διενέργεια ανακαίνισης σπιτιού.

Η τεχνική εταιρεία ANAKAINISI MASTER αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές τεχνικές εταιρίες στον τομέα της ανακαίνισης σπιτιών των κατασκευών αλλά και της διακόσμησης η οποία από το 2006, προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες  στην  ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στο νησί της Λήμνου.

Επικοινωνήστε με την ANAKAINISI MASTER και βάλτε τέλος σε όλα τα προβλήματα που αφορούν στην αναμόρφωση του σπιτιού σας!