Λόγοι ανακαίνισης μπάνιου

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, αποτελεί αναμφίβολα το μπάνιο, το οποίο κυρίως στα παλιά σπίτια, παρουσιάζει τις μεγαλύτερες φθορές.

Για τον λόγο αυτό, πολύ συχνά η ανακαίνισή του είναι υποχρεωτική, αφού η ύπαρξη μιας βλάβης ή κάποιας διαρροής προκύπτει απροειδοποίητα.

Η αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποιείται και για άλλους λόγους: την αισθητική του αναβάθμιση ή και την βελτίωση τη λειτουργικότητάς του, οπότε η αλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πετυχημένη από κάθε άποψη!

Συνεπώς, η ανακαίνιση ενός παλαιού μπάνιου, επιλέγεται γιατί:

 • Εξασφαλίζει ένα νέο υγιεινό περιβάλλον
 • Εκμηδενίζει τις πιθανότητες βλάβης, που μπορεί να προκληθούν από αστοχία
 • Αυξάνει την πιθανότητα μίσθωσης ή πώλησής του σπιτιού λόγω της θετικής εντύπωσης που δημιουργείται  στον εκάστοτε πιθανό ενοικιαστή ή αγοραστή.

Μετά την αναμόρφωση του μπάνιου, το μέρος είναι πλέον άνετο, πρακτικό, υπάρχει η αίσθηση καθαριότητας και πάνω απ’ όλα οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ενδεικτικές εργασίες

Σε γενικές γραμμές, η ολική ή η μερική ανακαίνιση του μπάνιου, σχετίζεται κυρίως α. με τις ανάγκες αυτών που διαμένουν στο οίκημα, β. τις αλλαγές που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αλλά και γ. το budget που έχει προϋπολογιστεί.

Οι εργασίες που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης μπάνιου είναι οι ακόλουθες:

 • Τοποθέτηση χωνιών κατάβασης για μπάζα
 • Καθαίρεση των παλαιών πλακιδίων ή και μαρμάρων από τα τοιχία και το δάπεδο του μπάνιου
 • Αποξήλωση των παλαιών ειδών υγιεινής
 • Καθαίρεση του εξωτερικού κουφώματος (παράθυρο)
 • Αποξήλωση του παλαιού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης
 • Καθαίρεση των παλαιών ηλεκτρολογικών γραμμών
 • Αποξήλωση των ηλεκτρολογικών υλικών του μπάνιου (πρίζες, διακόπτες)
 • Κατασκευή καινούργιου δίκτυου ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
 • Κατασκευή νέας υδραυλικής εγκατάστασης
 • Αντικατάσταση του παλιού με νέο αποχετευτικό δίκτυο
 • Τοποθέτηση σοβά για την εξομάλυνση των τοιχίων
 • Τοποθέτηση νέων πλακιδίων και ειδών υγιεινής
 • Τοποθέτηση πετσετοκρεμάστρας ή νέου θερμαντικού σώματος  
 • Τοποθέτηση θερμοσίφωνα ή ηλιακού θερμοσίφωνα
 • Βάψιμο του χώρου
 • Τοποθέτηση γύψινης γωνιάς στο ταβάνι (περιμετρικά)
 • Καθαρισμός του χώρου-αποκομιδή των μπαζών μετά το πέρας των εργασιών και τοποθέτησή τους σε ειδικό κάδο

Διαδικασία για την πραγματοποίηση μιας ανακαίνισης μπάνιου

Κατ΄αρχήν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορείτε αν θέλετε να μας στείλετε την αρχική κάτοψη του μπάνιου.

Ακολούθως, ορίζουμε συνάντηση στο χώρο σας όπου και πραγματοποιείται έλεγχος, ενώ παράλληλα μας ενημερώνετε για τις ανάγκες σας καθώς και για το χρηματικό ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης και τη δημιουργία νέας κάτοψης του μπάνιου μέσω τρισδιάστατων (3D) σχεδίων.

Επιλέγετε την εργασία που αρμόζει (κατασκευαστικά, ποιοτικά, εργονομικά, και οικονομικά) με τις απαιτήσεις σας, μέσα από τις 3 προτάσεις που σας έχουμε παρουσιάσει και προχωράμε στην έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Τέλος πραγματοποιείται η οργάνωση και η επίβλεψη των επιμέρους εργασιών από έναν εργοδηγό ή τον μηχανικό.

Γιατί να επιλέξετε ολική ανακαίνιση μπάνιου

Η σωστή ανακαίνιση μπάνιου είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, καθώς η επιλογή των απαιτούμενων εργασιών θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφύγετε στο μέλλον προβλήματα και βλάβες.

Εάν το μπάνιο σας είναι αρκετά παλιό και δεν έχει πρόσφατα ανακαινιστεί τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πως πρέπει να προχωρήσετε σε ολική ανακαίνιση μπάνιου και όχι σε μερική.

Ένα όμορφο και αισθητικά άψογο μπάνιο σίγουρα θα φτιάξει τη διάθεση σας, παράλληλα όμως πρέπει να είναι λειτουργικό και να σας απαλλάξει από το άγχος, που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες βλάβες.

Παρακάτω σας προτείνουμε τους βασικότερους λόγους για να κάνετε μία σωστή ανακαίνιση μπάνιου, που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και χρήματα από μελλοντικά προβλήματα.

 • Εάν το σπίτι σας είναι παλιό και οι βλάβες εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τότε είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε πρώτα από την αντικατάσταση των σωληνώσεων της υδραυλικής και αποχετευτικής εγκατάστασης.
 • Μην αλλάξετε πλακάκια στους τοίχους και το πάτωμα εάν προηγουμένως δεν ελέγξετε έστω τα υδραυλικά και την εγκατάσταση της αποχέτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να σπάσετε τα καινούρια πλακάκια για να κάνετε εργασίες, που παραλείψατε αρχικά.
 • Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί όλος ο χώρος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υγρασία και μούχλα πριν προχωρήσετε στην ανακαίνιση μπάνιου.
 • Αλλάξτε τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας για να κερδίσετε χώρο. Αντικαταστήστε την παλιά μπανιέρα με ντουζιέρα, βάλτε κρεμαστή λεκάνη και εντοιχιζόμενο καζανάκι.

Πετυχημένη ανακαίνιση μπάνιου

Για να μπορέσει μια ανακαίνιση μπάνιου να σας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Συγκεκριμένα:

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ούτως ώστε ο χώρος να γίνει λειτουργικός. Είναι σύνηθες, το μπάνιο να είναι μικρό σε διαστάσεις, οπότε χρειάζεται προσεκτική διαρρύθμιση και παράλληλα είναι πολύ σημαντικό με τις εργασίες της ανακαίνισης να χρησιμοποιηθεί σωστά κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερου χώρου. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ο επανασχεδιασμός της διάταξής του.

Το μπάνιο είναι ένα από τα κατεξοχήν δωμάτια που πρέπει να έχει επαρκή φωτισμό και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό (πέρα από την χρήση  των φωτιστικών), είναι οι καθρέφτες, που αν τοποθετηθούν σε σωστή διάταξη, δίνουν αυτόματα ‘βάθος’ στον χώρο.

Οι στόκοι με τον καιρό μαυρίζουν και χρειάζεται να καθαρίζονται συνέχεια. Χρησιμοποιήστε αντιμουχλικό στόκο που αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας, μυκήτων και βακτηριδίων.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί  ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αξίζει να επενδύσετε στην ποιότητα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως πρέπει να κάνετε επιλογή καλών υλικών και ειδών υγιεινής, σωληνώσεων και αποχέτευσης. Και αυτό γιατί, η αλλαγή τους είναι σχεδόν αδύνατο να επαναληφθεί άμεσα καθώς συνοδεύεται από αρκετές άλλες διορθωτικές εργασίες.

Τέλος, βασικό ρόλο παίζει φυσικά και ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή η ποιότητα της εργασίας του υδραυλικού που θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση.