Η επιλογή των κουφωμάτων του σπιτιού, αποτελεί μια σημαντική οικονομική επένδυση διότι παρέχουν προστασία στο εσωτερικό των χώρων από τους εξωτερικούς παράγοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καλύπτοντας έτσι βασικές ανάγκες στους χρήστες τους.

Η τοποθέτηση των κουφωμάτων εξασφαλίζει αναρίθμητα οφέλη τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία ενός σπιτιού, την ποιότητα της διαβίωσης των ατόμων που σε αυτό διαμένουν παρέχοντας τη δυνατότητα της θέας και του φυσικού φωτισμού, όπου και αν τοποθετηθούν.

Κατασκευασμένα από PVC ή από προφίλ αλουμινίου και τζάμια, τα κουφώματα ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν και να καλύψουν ανοιχτά μέρη των τοίχων στα ακίνητα παρέχοντας ελευθερία κινήσεων και ευκολία πρόσβασης.

Κουφώματα Αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Αποτελούν μια διαχρονική επιλογή, με πολλαπλές εφαρμογές και οφέλη κατά τη χρήση τους και διακρίνονται στους παρακάτω τύπους: ανοιγόμενα / ανακλινόμενα, σταθερά, συρόμενα, (χωνευτά στον τοίχο, επάλληλα, ανασηκωνόμενα), περιστρεφόμενες μπαλκονόπορτες, παράθυρα και φυσούνες.

Παρέχουν εξαιρετικά επίπεδα ηχομόνωσης, (σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του κατάλληλου υαλοπίνακα), υψηλή προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ασφάλεια  στους χρήστες τους λόγω:

α) της συμπαγούς και ανθεκτικής τους κατασκευής

β) των τζαμιών και των υλικών στεγάνωσης που διαθέτουν

γ) των μηχανικών ιδιοτήτων τους

Συμπληρωματικά, έχουν εξαιρετική αισθητική εμφάνιση, ενώ δίνεται η επιλογή τοποθέτησης ενεργειακών κουφωμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας. Το κόστος τους σε σύγκριση με αυτό των συνθετικών κουφωμάτων είναι υψηλότερο.

Συνθετικά κουφώματα

Τα PVC κουφώματα κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά στις αρχές του 1980 και είναι ευρέως γνωστό πως έχουν υψηλές αντοχές στις καταπονήσεις και στους εξωτερικούς παράγοντες.

Έχουν μεγάλη ποικιλία εφαρμογών ενώ είναι κατάλληλα τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπαλκονόπορτες, μεσόπορτες και εξωτερικές πόρτες, παντζούρια και στα παράθυρα ενώ συνηθέστεροι  τύποι κουφωμάτων PVC είναι τα ανοιγοανακλινόμενα, τα επάλληλα και τα σταθερά

Έχουν υψηλές θερμομονωτικές επιδόσεις συντελώντας σημαντικά στην ενεργειακή απόδοση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Παράλληλα παρέχουν προστασία ηχομόνωσης κατά 70% και είναι ασφαλή λόγω της κατασκευής τους.

Η εκτεταμένη χρήση τους, η έκθεσή τους στον ήλιο καθώς και σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν πιθανά να προκαλέσουν κιτρίνισμα ή ακόμη και φουσκώματα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παλιά PVC μοντέλα ενώ εξαιρετικά σπάνια να συμβούν στα κουφώματα PVC νέας γενιάς.

Κατάλληλη επιλογή κουφωμάτων

Η επιλογή των κουφωμάτων καλό είναι να γίνεται σύμφωνα με την μελέτη διαφόρων  παραγόντων, όπως:

  • H τοποθεσία του ακινήτου
  • Οι καιρικές συνθήκες
  • Η διαρρύθμιση των χώρων
  • Το πλάτος των ανοιγμάτων που θα τοποθετηθούν
  • Οι απαιτήσεις και οι προτιμήσεις των χρηστών τους
  • Τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις των κουφωμάτων που αφορούν στη στεγανότητα, θερμομόνωση, ηχομόνωση και ασφάλεια και την αισθητική τους που επηρεάζει το αρχιτεκτονικό ύφος

Υπάρχει μια τεράστια γκάμα στην αγορά από αξιόπιστα και ολοκληρωμένα συνθετικά κουφώματα ή αλουμινίου, σε  πλήθος χρωματισμών και καινοτόμο design μοναδικής αισθητικής, με διεθνείς πιστοποιήσεις τόσο για τις πρώτες ύλες όσο και για τις διαδικασίες κατασκευής και εφαρμογής τους, εξασφαλίζοντας έτσι άριστη λειτουργικότητα και υψηλή ποιότητα.

Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για τα συστήματα αλουμινίου και τις τιμές τους από την εταιρεία ANAKAINISI MASTER που αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείας στον κλάδο της ανακαίνισης, παρέχοντας μεγάλο εύρος λύσεων σε κουφώματα, εξαιρετικού design, συμβατά με τους νέους κανονισμούς θερμομόνωσης, καλύπτοντας έτσι κάθε ανάγκη και απαίτηση!