Συμβουλές – προτάσεις ανακαίνισης κουζίνας
Η κουζίνα αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο ζωτικό χώρο του σπιτιού, στον οποίο διενεργούνται πολλαπλές εργασίες από τους χρήστες προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες οπότε πρέπει να είναι σχεδιασμένος και κατασκευασμένος έτσι ώστε να είναι λειτουργικός, ασφαλής, πρακτικός και άνετος.
Ο σχεδιασμός κουζίνας από την εταιρεία ανακαίνισης πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη μελέτη του χώρου και των αναγκών των χρηστών, (σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε budget), για να σχεδιαστεί ακριβώς στα «μέτρα» τους.
Υπάρχουν κάποιες «κατευθυντήριες γραμμές» πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η εταιρεία ανακαίνισης για να εξασφαλίσει κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον πελάτη. Το στάδιο του σχεδιασμού, αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία (από το στάδιο της κατασκευής), κατά το οποίο θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε συγκεκριμένα σημεία.
Βασικό κριτήριο της αναμόρφωσης μιας κουζίνα αποτελεί η εργονομία, που προκύπτει από τη σωστή διάταξη των στοιχείων της στο χώρο, χαρακτηριστικό που θα πρέπει να συνδυαστεί επιτυχώς με τη διαμόρφωση των επίπλων κουζίνας και των ηλεκτρικών συσκευών για να την αναδείξουν στο μέγιστο. Η μεγιστοποίηση της εργονομίας του χώρου της κουζίνας μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη στους χρήστες της, ως αποτέλεσμα της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, της μείωσης των κινδύνων, των σφαλμάτων και των αποβλήτων, οδηγώντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους.
Τα βασικά είδη σχεδιασμού κουζίνας είναι ο γραμμικός τύπος, η διάταξη κουζίνας διάδρομου, κουζίνας τύπου γάμα (Γ), κουζίνας τύπου πι (Π) και η διάταξη κλειστού τύπου που δημιουργεί μεγάλους χώρους εργασίας η οποία συνίσταται ιδιαίτερα όταν η κουζίνα είναι ενιαία με το καθιστικό.
Ανεξάρτητα με το σχήμα της κουζίνας, τα σημεία εκείνα που πρέπει να βρίσκονται σε ένα νοητό τρίγωνο έτσι ώστε οι χρήστες της να έχουν άμεση πρόσβαση κάνοντας απλοϊκές κινήσεις, είναι οι εστίες της κουζίνας, ο νεροχύτης και το ψυγείο.
Αναφορικά με τον πάγκο εργασίας, για λόγους υγιεινής και αισθητικής θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ( inox, γρανίτης, μάρμαρο κ.α.) για να έχει μεγάλη αντοχή, να καθαρίζεται εύκολα και να μη χαράζεται.
Επίσης κατά τον σχεδιασμό μιας κουζίνας πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο φωτισμό και ειδικά στο φυσικό φωτισμό του χώρου προκειμένου να τον «προφυλάσσει» από την υγρασία και τη μούχλα. Αναφορικά με την τοποθέτηση των πηγών φωτός μέσα σε αυτήν, καλό θα ήταν να υπάρχει καλός φωτισμός πάνω στους πάγκους καθώς και κάτω από τα ντουλάπια, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο, το οποίο προσδίδει παράλληλα ζεστασιά στο χώρο.
Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι έτσι ώστε να γίνει μέγιστη χρήση και εκμετάλλευση κάθε γωνιάς και ελεύθερου χώρου για την αποθήκευση τροφίμων, μικροσκευών, των καθαριστικών κ.α. τα οποία πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα σε αυτούς που πρέπει και μη, ή δύσκολα προσβάσιμα από αυτούς που δεν πρέπει, δηλαδή τα παιδιά.
Η ασφάλεια των μικρών μας φίλων στο χώρο της κουζίνας είναι μείζονος σημασίας. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν οι παροχές ρεύματος να καλύπτονται με ειδικά προστατευτικά και οι αιχμηρές γωνίες με αφρώδη υλικά. Επίσης είναι προτιμητέα τα έπιπλα με μηχανισμούς και αξεσουάρ ομαλού κλεισίματος από πιστοποιημένους οίκους για να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί.
Η κουζίνα θα πρέπει να προσφέρει το βέλτιστο περιβάλλον για τη ρουτίνα, είτε αφορά στο μαγείρεμα, στην αποθήκευση τροφίμων, στα γεύματα ή στο πλύσιμο πιάτων. Σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους ενός σπιτιού ο ρόλος της λειτουργικά, αισθητικά και κατασκευαστικά είναι πιο σύνθετος. Για τον λόγο αυτό ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καθώς και το «ύφος» στο design της σύγχρονης κουζίνας θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο σχεδιασμό για να συνδυάζονται με επιτυχία με τη σωστή επίπλωση και τον εξοπλισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών, μεγιστοποιώντας έτσι τη λειτουργικότητά του.