Με τόσες διαθέσιμες εναλλακτικές στο εμπόριο, η επιλογή του κατάλληλου πλακιδίου για το δάπεδό σου είναι μια κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Η ποικιλία σε χρώματα, σχήματα, σχέδια αλλά και υλικά είναι ανεξάντλητη, με εξαιρετικές επιλογές για κάθε στυλ σπιτιού. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει αρχικά να αναζητήσεις σε ένα πλακίδιο είναι η ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την αντοχή της επιλογής σου, την ευκολία στην καθαριότητα αλλά και τις ανάγκες συντήρησης που θα εμφανίσει μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικός και ο χώρος για τον οποίο επιλέγεις πλακίδια, αφού άλλες ανάγκες έχει το δάπεδο στο μπάνιο και άλλες στην κουζίνα ή την κρεβατοκάμαρά σου.

Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να υπολογίσεις πριν επιλέξεις πλακίδια για το νέο σου δάπεδο είναι:

Μέγεθος

Πέρα από τα κλασικά πλακίδια, μια νέα τάση που κυριαρχεί στο design τα τελευταία χρόνια είναι τα πιο μεγάλα σχέδια με ελάχιστους ή και καθόλου αρμούς που δημιουργούν μια ενιαία αίσθηση στο χώρο, με αποτέλεσμα να μοιάζει μεγαλύτερος.

Χρώμα

Στο εμπόριο οι βασικές αποχρώσεις κυμαίνονται στα χρώματα του λευκού, του γκρι και του μπεζ, ενώ αρκετές επιλογές υπάρχουν και σε καφέ και κεραμιδί χρώματα. Βέβαια, τις τελευταίες σεζόν προτιμώνται και πιο έντονες και σκούρες αποχρώσεις, όπως το πράσινο και το μπλε. Τη χρωματική παλέτα συμπληρώνουν και κάποιες μοντέρνες επιλογές με εφέ μαρμάρου, πέτρας, τσιμέντου, ξύλου ή μετάλλου που μιμούνται την υφή και το χρώμα του αντίστοιχου υλικού.

Υφή

Η υφή των πλακιδίων είναι πολύ σημαντική αφού επηρεάζει την αισθητική ολόκληρου του χώρου. Οι κυριότερες εναλλακτικές είναι με γυαλιστερή ή ματ υφή, ωστόσο υπάρχει και η lappato εκδοχή που αποτελεί μια ενδιάμεση λύση. Η γυαλιστερή υφή, γνωστή και ως polished, αντανακλά το φως, κάνοντας το χώρο να δείχνει πιο φωτεινός. Μια συχνή παρανόηση σχετικά με τη ματ υφή είναι ότι είναι και αντιολισθητική, γεγονός που δεν ισχύει πάντα αφού ο βαθμός της ολίσθησης επηρεάζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πλακιδίων, όχι μόνο από την υφή τους.

Σχήμα & κοπή

Ορθογώνια, τετράγωνα, πολυγωνικά, ψηφίδες, 3D ή ακανόνιστα – οι επιλογές σε σχήματα είναι πολλές ώστε να βρεις αυτό που ταιριάζει καλύτερο στο δικό σου δάπεδο, ανάλογα με την έκταση και το δωμάτιο του σπιτιού που θα το τοποθετήσεις. Τέλος, όσον αφορά την κοπή των πλακιδίων, εκτός από τα συνήθη σχέδια, υπάρχουν και τα rectified, τα οποία είναι κομμένα με απόλυτη ακρίβεια προκειμένου να εφαρμόσουν άψογα μεταξύ τους χωρίς αρμούς.

Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σου, στην ANAKAINISI MASTER διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να σε βοηθήσουμε να κάνεις την πιο σωστή επιλογή πλακιδίων για το δάπεδό σου, με γνώμονα την ποιότητα, την αντοχή και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.