Για πολλούς, η αναζήτηση της κατάλληλης απόχρωσης μέσα σε τεράστιες χρωματικές παλέτες μοιάζει βαρετή και δύσκολη διαδικασία, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που σπεύδουν να αγοράσουν ένα χρώμα που τους αρέσει χωρίς να συνυπολογίσουν βασικά στοιχεία του χώρου, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική. Η αλήθεια όμως είναι πως είτε έχεις μόλις μετακομίσει στο νέο σου σπίτι, είτε θέλεις να φρεσκάρεις το χώρο που ήδη μένεις βάφοντας ξανά τους τοίχους, η επιλογή του κατάλληλου χρώματος είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει όλο το ύφος και την αισθητική του δωματίου.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξεις προτού διαλέξεις τα νέα χρώματα για το χώρο σου;

1. Το μέγεθος και το φωτισμό του δωματίου

Η έκταση και η φωτεινότητα του χώρου είναι δύο παράμετροι που πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις υπόψη σου, αφού σχετίζονται άμεσα με το χρώμα που θα επιλέξεις. Αν για παράδειγμα θέλεις να βάψεις ένα μικρό και σκοτεινό υπνοδωμάτιο, τότε η επιλογή ενός σκούρου χρώματος θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό να μικρύνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας μια αποπνικτική αίσθηση. Όταν λοιπόν θέλεις να βάψεις χώρους μικρότερης έκτασης με πιο περιορισμένη φωτεινότητα, προτίμησε πιο ανοιχτές και φωτεινές αποχρώσεις ή βάψε μόνο τον έναν από τους τέσσερις τοίχους σε μια πιο έντονη απόχρωση. Αν από την άλλη, ο διαθέσιμος χώρος είναι πολύ μεγάλος και δέχεται άπλετο φυσικό φως, διάλεξε ένα σκούρο χρώμα που θα ζεστάνει κατευθείαν την ατμόσφαιρα και θα δώσει άλλο χαρακτήρα στο δωμάτιό σου.

2. Το πάτωμα

Το δάπεδο είναι μια από τις μεγαλύτερες επιφάνειες ενός χώρου, γι’ αυτό και το χρώμα αλλά και το υλικό κατασκευής του θα πρέπει να ταιριάζουν με την απόχρωση των τοίχων. Φρόντισε λοιπόν το χρώμα που θα επιλέξεις να ταιριάζει με το παρκέ, το μάρμαρο ή το πλακάκι στο σπίτι σου για ένα ομοιόμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα.

3. Το είδος του δωματίου

Καθώς τα χρώματα συνδέονται άμεσα με τη διάθεσή μας, η χρήση του δωματίου που θέλεις να βάψεις επηρεάζει σημαντικά και τις χρωματικές εναλλακτικές σου. Αν συνεπώς θέλεις να βάψεις ένα χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης, όπως το υπνοδωμάτιό σου ή ένα καθιστικό, καλό θα ήταν να κινηθείς σε πιο απαλές αποχρώσεις που δημιουργούν ένα γαλήνιο περιβάλλον. Αντιθέτως, αν θέλεις να ανανεώσεις έναν πιο δραστήριο χώρο, όπως το σαλόνι ή την κουζίνα σου, οι έντονες αποχρώσεις ή ένας ανατρεπτικός συνδυασμός χρωμάτων είναι αυτό που χρειάζεσαι για να απογειώσεις το vibe του δωματίου.

4. Μην ξεχνάς τη διακόσμηση

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν συχνά οι ένοικοι ενός σπιτιού είναι ότι αποφασίζουν το νέο χρώμα για το χώρο τους χωρίς να συνυπολογίσουν την υπάρχουσα διακόσμηση. Αν όμως δεν θέλεις να κάνεις ολική ανανέωση του δωματίου και σκοπεύεις να κρατήσεις τα ίδια έπιπλα και διακοσμητικά, το χρώμα και το ύφος τους θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη νέα σου χρωματική επιλογή.

Βρες την ιδανική απόχρωση για το χώρο σου με τη βοήθεια της ANAKAINISI MASTER

Η ANAKAINISI MASTER δραστηριοποιείται στην ανακαίνιση σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λήμνο, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία ποικίλα έργα πάσης κλίμακας. Αν λοιπόν προβληματίζεσαι σχετικά με το χρώμα που ταιριάζει περισσότερο στο χώρο σου, η ομάδα της εταιρίας είναι στο πλευρό σου, με προτάσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε δωματίου και ανταποκρίνονται στα αισθητικά σου κριτήρια.